Resmanc World

Selamat Datang Ke Dunia Imiginasi Ku...

INI BUKU SERAM (The Series la Pulak!!!)

Episode 1...Kampung Seri Serai, Wilayah Persekutuan Labuan…

Hari sudah larut malam. Satu masa yang amat sesuai untuk Saka dan Toyol keluar bersiar-siar. Sedari malam masih muda tadi lagi, dua makhluk itu diulit rasa sunyi dan bosan. Di bawah pokok ara yang rimbun daunnya, mereka berdua duduk memikirkan cara untuk menyingkirkan rasa itu.
“Yol. Kau takde aktiviti yang best sikit untuk kita lakukan ke? Tengah bosan gile ni bai,” rungut Saka pada Toyol.
“Kau ingat kau seorang je yang bosan? Jadi aku ni kau tengok tengah bersuka ria ke? Aku pun bosan jugak tau tak. Kau takkan takde plan baik punya?” Toyol bersuara.
“La kau ni! Kita tanya dia, boleh tanya kita balik pula,” ujar Saka dengan perasaan yang bengang.
Mereka berdua berdiam lagi. Hanya sekadar melayani fikiran kosong masing-masing. Tiada jawapan yang hadir di benak mereka. Jawapan yang mampu untuk mengikis rasa bosan dan sunyi mereka pada malam itu.
Angin malam semakin terasa dingin dan mencengkam. Kedinginan itu hingga terasa ke tulang. Namun semua itu tidak bererti buat dua mahkluk dari alam ghaib itu. Mereka tidak pernah merasakan kedinginan. Tidak selagi mereka bergelar mahkluk alam ghaib.
Kabus malam berlabuh perlahan di segenap kawasan. Membataskan penglihatan dan mampu menggamit rasa seram pada sesiapa yang berada di kawasan itu pada ketika ini. Jalan raya sehala yang menuju ke Kampung Seri Serai sunyi tanpa satu kenderaan pun yang melaluinya. Sesekali bunyian haiwan malam rancak kedengaran. Namun tidak mampu untuk memecah keheningan malam di situ.
Dari satu jarak yang agak jauh, tiba-tiba kedengaran suara wanita menjerit nyaring. Sepertinya dia sedang berhadapan dengan kesakitan yang amat sangat. Toyol yang mula-mula menangkap suara jeritan itu. Pantas dia memberitahu Saka yang sedang asyik mengorek telinganya dengan batang lalang yang lembut.
“Saka. Kau dengar apa yang aku dengar tadi? Suara orang menjerit la.” Agak cemas Toyol berkata-kata.
“Dengar. Rasa-rasa macam aku kenal suara itu. Macam suara…” Belum sempat Saka menghabiskan ayatnya, Toyol sudah mula berlari menuju ke arah suara itu. Tanpa banyak bicara, Saka mengekori sahabatnya itu.
Semak samun yang agak tebal mereka redahi. Rasa ingin tahu yang mendadak bergolak di hati membuatkan dua makhluk itu menjadi semakin laju berlari.
Langkah mereka lantas mati. Jantung mereka berdebar kencang. Seperti tidak percaya dengan apa yang sedang mereka lihat pada ketika itu. Di hadapan mereka terbaring sekujur tubuh yang hampir terputus dua. Darah merah pekat membasahi bumi.
“Se…se…semah?!” gagap Toyol bersuara.
“Cepat Yol! Kita kena bagitau Timah tentang hal ini.” Pantas saja Saka memberikan usul.
“Tapi macam mana dengan Semah?”
“Dia dah mati! Biarkan saja di situ dulu. Yang penting kita kena bagitau si Timah secepat mungkin. Cepat Yol!” Lantas Saka menarik tangan Toyol dan beredar dari situ secepat yang mungkin.
* * * * * * * * *
Ramai makhluk yang berasal dari puak Pontianak berkumpul mengelilingi mayat salah satu dari mereka yang bernama Semah itu. Keadaan mayat itu lebih ngeri dari rupanya yang kelihatan hodoh dan menakutkan. Mata merahnya terbelalak besar. Mulutnya ternganga sehingga memperlihatkan sepasang taring tajam yang diselaputi darah pekat. Mayat itu hampir terputus dua di bahagian perut.
“Ada kamu berdua lihat siapa yang membunuh si Semah ni?” soal Timah selaku ketua puak Pontianak dengan suara yang mendatar.
“Takde.” Ringkas Saka menjawap.
“Ada yang tak kena sejak akhir-akhir ni. Baru sahaja minggu lepas salah satu dari puak Pocong mati tanpa kepala. Melihat dari cara si Semah ini mati, aku tak fikir ini angkara pemburu hantu atau pun orang alim,” serius Maimun memberitahu.
“Memang ada yang tak kena! Aku nak kau aturkan satu perjumpaan dengan semua puak secepat yang mungkin!” Timah memberi arahan kepada Maimun. Walaupun suaranya masih mendatar, tetapi tidak dapat menyembunyikan ketegasannya. (bersambungs dulu...)

2 comments:

wah...hilang ngantok sya bace cerita abg...semoga semakin giat menulis!!

 

takut sebab bace mse tengah malm nie.

 

Post a Comment